..nastavak priče o chipingu

Kao što sam napisao u predhodnom članku objašnjenja o chipingu ima mnogo, pun ih je net. Jedan od boljih članaka na tu temu nalazi se na ovom linku …i to nije sve. Na svu sreću dentalna je industrija uočila problem i nudi neka zanimljiva rješenja. U početku nam se ponuidila mogućnost upotrebe HT materijala i tehnike multicoloringa, pa su se na tržištu pojavljivali diskovi tvornički nijansirani od tamnijeg prema svjetlijem (Katana zirkonia) pa ultra translucentni diskovi BruxZir , posebno popularni u SAD ili recimo, zemljeopisno nešto bliži, mađarski Kerox i mnogi drugi. Svima im je zajednička bolja transmisija svijetla i manja čvrstoća u odnosu na Ytrijem stabilizirani ZrO2. Čvrstoća tih tzv. UHT materijala je negdje između 600 i 800 mPa dok je čvrstoća YZrO2 od 950 do 1200 mPa. U našoj se ponudi od mjeseca rujna našao jedan zaista poseban materijal. Radi se o DeguDent TCT Cerconu. Više o materijalu možete pročitati OVDJE no naša dosadašnja iskustva i više su nego pozitivna.

Prirodnost i toplina boje “po ključu” omogućavaju jednostavnu i točnu reprodukciju  i to po prvi puta u svih 16 nijansi V-clasic ključa. U punoj anatomskoj formi iz monolitnog cirkonij dioksida. Nema mogućnosti za chiping, a ako smo pažljivi u indikaciji i obradi nema ni mogućnosti pucanja rada u ustima. Savršeno rekli bismo…. kad ne bi bilo onog uvijek prisutnog “ali”. Taj nam “ali” govori da u frontalnoj regiji ipak treba malo reducirati…napraviti “cut back”, mjesto za transparentne materijale, e onda je to zaista savršeno. Simbioza monolitnog i keramikom obloženog.

Uvriježeno je mišljenje da tvrdi materijali nepovoljno utječu na antagoniste. To je – zabluda! Na antagoniste negativan utjecaj imaju površinski hrapavi materijali. Prije ćete se ogrebsti na hrapavo drvo nego glatko staklo..iako je mnogo tvrđe. Cercon je tvrd, istina, ali nakon dobre završne obrade iznimno gladak materijal…opasnosti za antagoniste nema. Problem se javlja ako ostane površinski grub, tada će njegov  utjecaj na kontru  biti katastrofalan.

Za estesko dotjerivanje monolitnih radova služimo se posebno razvijenim TCT stains materijalima…no o njihovoj primjeni neki drugi puta, za sada tek slika.

celtra-anmischplatte

TCT stains – boje za postizanje prirodnosti TCT HT Cercona.

Blog