O nama

VIŠE OD 13 GODINA ISKUSTVA

Dentalni svijet u proteklih nekoliko godina prolazi kroz korijenite promjene. Možda više no ikad tehnologija zamjenjuje ljudski rad. Skeneri boja, skeneri oblika, softverska rješenja, printeri i glodalice postaju standardna oprema dentalnih laboratorija. Slijedeći trendove dentalne protetike i naše je poduzeće među prvima u RH prije 13 godina pribavilo CAD-CAM sustav. Iskustva su se nizala, materijali postajali sve bolji te smo sada nakon 6 godina od nabavke drugog CAD–CAM sustava uveli i treći, posljednje generacije. Uz opremu paralelno išla je i edukacija, tako da smo unutar poduzeća koje broji 15 zaposlenika osposobili troje specijalista za CAD-CAM.

Mogućnosti koje nudi IT oprema tako postaju standardna ponuda 3Dentalla dok  analogni dio odrađuje matični laboratorij u Varaždinu.

Sustav rada ustrojen prema zahtjevima ISO standarda, visoka profesionalnost te kvaliteta sirovina –  zaštitni su znak našeg poduzeća.

Misija

Jednostavno u nekoliko rečenica:

  • Savjetovanjem iz područja dentalne tehnologije pružiti pravu informaciju za svaki pojedini slučaj
  • Klijentima omogućiti izbor – ne samo u pogledu materijala nego i protokola.
  • Opremom i materijalima pratiti trendove dentalne tehnologije.

Zašto 3Dentall?

Posljednjih desetak godina CAD CAM tehnologija je ušla na velika vrata u svijet dentala! Istina, kaskamo kao struka za recimo strojarstvom ali ipak… kreće se. „Chair side“ kako dentalna industrija naziva ordinacije i „lab side“ t.j. tehnika uvelike su se okrenuli CAD-CAM tehnologijama.

Tako je eto i naziv podružnice 3Dentall sročen da implicira na sve radove dentalnog laboratorija izračene uz upotrebu 3D tehnologije – digitalno. Za nas nije nužno da dobimo otisak u nekoj od klasičnih otisnih masa. Model se može izraditi na temelju digitalnih otisaka dobivenih intraoralnim kamerama. Naravno, možemo i dalje izrađivati gipsane modele ali možemo ih isprintati 3D printerima ili „isfrezati“ CAM glodalicama.

Generalno 3D produkcija ide u dva smjera: print i glodanje. 3Dentall je opremljen za obje varijante. Za sada se doduše koriste za produkciju poluproizvoda no u ne tako dalekoj budućnosti tehnologijom prinatanja moći će se izrađivati i gotovi dentalni nadomjestci. No, o tome kad za to dođe vrijeme.

3Dentall u svojem poslovanju koristi razne vrste materijala za podloge i definitivne radove, kao i razne vrste strojeva i uređaja. Zajedničko svima je da spadaju u premium segment svako o svojom području.

Tako se koristimo CAD CAM strojevima Densply Sirona, 3Shape 3D scanerima s pripadajućim softverom, 3D Systems printerom.

Materijali koje koristimo u radu također su Densply Sirona znani po komercijalnom imenu Cercon u svim varijantama, ali raspoloživi su cirkon dioksid materijali i drugih proizvođača kao što su Kerox i Kuraray. Uz desplayev Celtra Duo, litium silicat ojačan cerconom u ponudi je i litium disilicat E max proizvođača Ivoclar.

Od keramičkih materijala u ponudi je Cercon ceram KISS, Cercon ceram LOVE a dađak analogije u ponudi 3Dentalla je galvano tehnologija. Čisto zlato obloženo keramikom prema želji naručitelja, visokotaleća, niskotaleća, hidrotermalna….

Za izbjegavanje chipinga kod cirkonija oksida u ponudi je i TCT Cercon. Jedini sistem potpunog monolitnog cercona u svih 16 boja po V clasic ključu, ali i već dobro znana tehnolgojia FULL HT multicoloring posebno zahvalna kod radova u distalnom području.

Za rješavanje složenih implantoloških slučajeva koristimo PEEK (polietonetonketon) tehnologiju izraženu digitalno ili analogno po izboru klijenta. PEEK je materijal koji svojim fizikalnim i biološkim svojstvima spada u red najboljih materijala upravo u području implantologije ali i u području kombiniranih radova i skelte kao potpuna i superiorna zamjena za metal.

Za nas je tehnologija važan ako ne i najvažniji dio našeg posla a suvremeni materijali i postupci daju nam do unazad par godina neslućene mogućnosti.

Uz to tehnologija je nešto o ćemu je najbolje popričati usmeno, zato kontaktirajte nas! Pitajte, zahtijevajte…ne postoji pitanje iz područja dentalne tehnologije na koje nemamo odgovor i ne postoji nerješiv problem. Postoje izazovi i samo je nebo granica.

Nije lako ali je lijepo danas biti dentalni tehničar.

O direktoru laboratorija

Darko Mehun

Dentalnom se tehnikom bavi od 1981. godine, a 11 godina kasnije postaje samostalni vlasnik dentalnog laboratorija. U devedesetima se intenzivno školuje u raznim područjima dentalne tehnike te 1998. potpisuje svoj prvi ugovor s tvrtkom Degussa dental temeljem kojeg postaje demonstrator za proizvode te tvrtke od legura, svih vrsta keramike do umjetnih smola. Suradnju 2003.g. nastavlja sa tvrtkom DeguDent, a od 2013. je i OPL za kompletan proizvodni program Dentsply s naglaskom na CAD CAM tehnologiju i tehnički savjetnik za područje CEE. Aktivno se služi s više stranih jezika te kao predavač učestvuje na kongresima i workshopovima diljem Europe. Svoje iskustvo i znanje stečeno kroz rad i školovanje dijeli s kolegama i pomaže u razvoju i podizanju kvalitete rada struke općenito.

Blog