Što nauka kaže o cirkonij dioksidnoj keramici?

U našem je laboratoriju iskustvo u radu s cirkonij dioksidnom keramikom dugo 13 godina. Što reći nakon toliko godina iskustva? Odličan materijal s ograničenim indikacijama! Da, ima uspjeha ima i promašaja, no po posljednjim znanstvenim istraživanjima (a i našim iskustvima) može se ustvrditi da je cirkonij diosid kao materijal i njemu pripadajuća obložna keramika estetski gotovo pa savršen materijal s ograničenjima u primjeni koje zaista treba respektirati. Nije pogodan za izuzetno male međučeljusne razmake, nije pogodan za radove na metalnim nadogradnjama ili metalnim abuttmentima. Nije se iskazao za rješavanje slučajeva sa statički graničnim rasporedom nosača. Slabo podnosi kompromise koji se javljaju po pitanju preparacija (tangencionalno brušenje) ili nedovoljnog okluzalnog skidanja.

Problemi chipinga nisu rijetkost kad se govori o cirkonij dioksidnoj keramici, naprotiv, pojavnost chipinga po znanstvenim istraživanjima dostupnim na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3275336/ i više je nego vjerojatna. Razlozi za tako nešto leže i na strani ordinacije i laboratorija u istoj mjeri. Rad s cirkonij dioksidom traži određena znanja i kod stomatologa i kod tehničara , na kojem je ipak s tehnološke strane najveća odgovornost. Temodinamika cirkonij dioksida bitno se razlikuje od termodinamike metala pa dobar dio dugotrajnog preživljavanja rada u ustima kao i njegova fizikalna svojstva ovise o tehnološkoj obradi tijekom izrade nadomjestka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tangencionalno preparirani bataljci nisu baš najbolji temelj za ZrO2…

p1010167

……pa ipak, u frontalnoj regiji teško se nalazi materijal koji bolje transmitira svjetlo, ima veću čvrstoću i preciznije rubno zatvaranje.

I da…iako je učestalost chipinga kod cirkonij dioksida bitno veća nego kod metal keramike estetska vrijednost, biokompatibilnost i ugodnost nošenja za pacijenta dobar je motiv na ustrajanju upotrebe ZrO2 u dentalnoj medicini. Nikad u povijesti stomatološke protetike nije bilo materijala upotrebom kojeg bi se postigla željena prirodnost pa sitne nedostatke nije teško oprostiti. Uostalom industrija nam nudi rješenja koja eliminiraju nedostatke i povećavaju upotrebljivost cirkonija, no o novim materijalima u nekom drugom blogu.

Blog